Kolsyra i mineralvatten
Kolsyra får tillsättas till vatten, både naturligt mineralvatten och källvatten. Historiskt har kolsyra tillsats tidigt till mineralvatten som tappas på flaska.
Kolsyra ger mineralvattnet en intressant smak och ökar dess hållbarhet. Att dricka mycket mineralvatten kan ge problem till personer med högt blodtryck, då får man tänka på att välja ett mineralvatten med mer kalcium, kalium och magnesium men lite natrium.

Kolsyrat vatten – hållbarhet
Kolsyrat vatten ger en god hållbarhet eftersom det bara är rent vatten utan innehåll av näringsämnen. Kolsyran har alltså ett bra extra skydd mot bakterietillväxt. Kolsyrat vatten i glasflaskor har en bäst före datum, det brukar vara hållbart ett år efter tillverkning. Men att dricka ett vatten som är mycket äldre ger vanligtvis inga problem varken smak eller hälsorisk.

Kolsyrat vatten i PET-plastflaskor har en sämre hållbarhet än de i glas, eftersom kolsyran mycket, mycket långsamt läcker ut genom plastens porer. Är oturen framme och man köper en flaska som är några månader gammalt, kan man få en vatten som är lite avslaget. Däremot så har enbart smaksatta vatten samma hållbarhet som naturella vatten.

Kolsyra själv
Du kan kolsyra ditt vatten själv, vattnet från kranen är lika bra som köpevattnet, du slipper att bära hem alla dessa förpackningar, du slipper att spara alla tomflaskorna som ska pantas. Du har stora möjligheter att själv blanda till din egna kolsyrade vatten med olika smaker och “bubbelmängd”. Varför inte prova att bli din egen bryggare och kolsyra själv.