Mineralvatten och källvatten är ett grundvatten – I Sverige har vi oanade möjligheter när det gäller vatten. Vi kan få tag i vattnet direkt från kranen eller på jobbet genom en kolsyremaskin eller köpa vatten i varuhusen på flaska eller burk.

Men för att säljas som mineralvatten eller källvatten ska vissa kriterier vara uppfyllda. Förpackningens innehåll ska vara mer eller mindre samma som det som finns i den ursprungliga källan. Det får heller inte desinficeras med kemiska ämnen, inte heller behandlas med UV-ljus.

Den enda godkända tillsatsen är kolsyra, vattenupptaget ska vara noga undersökt när det gäller innehållet och källan väl skyddad mot föroreningar. Transporten från vattenkällan till förpackning är reglerat strikt – den får inte gå med lastbil utan vattnet ska transporteras i speciella och kontrollerade ledningar.

Källvatten från underjordisk källa
Källvatten på flaska ska vara tappat från underjordisk vattentäkt och får inte innehålla andra tillsatser än kolsyra.
Källvatten behöver inte godkännas av Livsmedelsverket. men är noga reglerat och är lika sträng som för naturligt mineralvatten. Det är inte tillåtet att desinficera vattnet, källan där vattnet hämtas ska vara väl skyddad och namnet på källan måste uppges på förpackningen.

Bordsvatten – ofta med tillsatser
I princip kan det vara vanligt kranvatten som tappats med tillsats av kolsyra, mineraler eller smakämnen. Många bordsvatten innehåller tillsatta mineraler, likaså smakämnen, mineralvatten och källvatten kan dessutom ingå som ingredienser. Bordsvatten och förpackade dricksvatten ska uppfylla de hälsomässiga kraven i Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter.

Sodavatten och vichyvatten, till exempel Vichy Nouveau, samt Hwila och det nyligen lanserade Bonaqua (från Coca Cola) räknas till bordsvatten.

Vattentransporter
Vi dricker allt mer flaskvatten i Sverige, efter en lyckad kampanj från bryggerierna har svensken blivit en flaskvattendrickare av stora mått. Svenskarnas vattendrickande är drygt på 180 miljoner liter vatten på flaska. Detta har medfört att miljön har påverkats negativt av alla dessa vattentransporter med lastbilar. Man måste inse att frakta runt 180 miljoner liter vatten på våra vägar är inte hållbart i längden.

Den totala energi som går åt för att frakta och tillverka förpackningar av flaskvatten under ett år motsvarar ungefär energiförbrukningen för 16 000 oljeeldade villor. Sverige har en av världens bästa vatten direkt från kranen och den kostar knappt ett öre per liter. Därför är det konstigt att man betalar nästan 1000 gånger mer för köpevattnet.

För att tillverka alla dessa plastflaskor för mineralvatten krävs det flera miljoner ton plast om året. Glas kan visserligen återanvändas i större utsträckning, men det krävs då stora mängder rengöringsmedel med efterföljande påfrestningar på miljön. Att tillverka en liter flaskvatten förbrukar 500 gånger mer energi än att tappa upp den direkt från din egen kran.