Aromhuset vaniljarom bildVanilj är en smak som utvinns ur vaniljstången. Vaniljstången är lång och svart och i regel skär man ett långt snitt längs med dess långsida för att sedan skrapa ur vaniljgeggan som finns inuti. Smaken av vanilj är mycket distinkt, den är söt och mjuk och lämpar sig fantastiskt bra till en lång rad olika saker – mestadels godsaker på grund av sin söta arom.

Vaniljen växer i tropiska klimat i Asien, Oceanien och Afrika och Amerika. Man skördar stängerna när de är gröna och sedan får de genomgå en process med en rad olika element innan de får sin typiska torra, svarta och lite skrumpna form. Man har använt vanilj som smaksättare sedan 1300-talet. Det var Aztekerna i Mexico man tror var först med att upptäcka vaniljens söta egenskaper. I Europa kände man inte till vaniljens existens före Columbus tid, men när vaniljen väl upptäcktes startade organiserad produktion ganska snart.

Idag är vanilj en klassisk smak som får smaksätta allt från glass till grädde, såser, bakverk och drycker. Man brukar säga att om det finns «riktig» vanilj i glassen så har den svarta prickar i sig, dessa kommer givetvis från vaniljstången. Vaniljsås är en annan populär klassiker och serveras väldigt ofta tillsammans med pajer eller i tårtor.

Man har även börjat ha vaniljextrakt i parfymer och i aromaterapi, för det är inte bara smaken som är ljuvlig, utan även doften.

Gert Strand AB har tagit fram ett tjugotal olika smakessenser för kolsyrat mineralvatten, som man kan tillsätta hemma. Smaksatt kolsyrat vatten blir allt mer populärt och genom att ha sina favoritsmaker på flaska hemma så kan man tillsätta precis så mycket eller lite av sin favoritsmak man vill ha i sitt bubbelvatten. Strand tycker själv att även om Sverige har ett ganska stort utbud av smaksatt kolsyrat vatten i jämförelse med resten av världen, så är marknaden begränsad vad gäller variation av smaker och smakstyrka. Med Aromhusets essenser kan man själv avgöra vad man är sugen på i stunden.

Vanilj är en mycket allsidig essens att ha hemma. Den är mjuk och söt att ha i sitt mineralvatten, och blandar sig väldigt väl med många av de andra smakerna. Vaniljen gör syrliga drycker sötare och mjukare och är ofta en storfavorit bland både vuxna och barn. Thomas Ström, som är säljare av Aromhusets produkter, säger att ca 2ml per liter vatten är ett ganska bra doseringsmått att utgå ifrån. Man doserar enkelt med flaskans kapsyl eller med avsedd doseringspipett.

Aromhuset söker återförsäljare, intresserade kan anmäla sitt intresse HÄR så ringer Thomas Ström upp.

Alla Aromhusets smaker är framtagna med största precision och innehåller varken socker eller kemiska tillsatser i form av sötningsmedel eller färgämnen. Därför kan man med gott samvete smaksätta sina drycker eller godsaker utan att kompromissa med vare sig barnens tänder eller den egna figuren. Det finns en bred variation av smaker och eftersom man dessutom kan kombinera dem för att hitta sina egna favoriter så behöver man aldrig tröttna på smakerna.

Smaken Vanilj kan vara den mest användbara essensen från Aromhuset, man kan ha den i sitt bubbelvatten, i te, kombinera den med i stort sett alla de andra smakerna, ha den som smaktillsats i bakverk, grädde, glass, samt i hemgjord vaniljsås såklart. Bara fantasin sätter stopp för användningsområdena av Aromhusets Vanilj.