Home HälsaHur mycket vatten ska man dricka?

Hur mycket vatten ska man dricka?

Hur funkar det egentligen med vätskeintag? Rent allmänt kan man konstatera att det är viktigt att dricka vatten regelbundet, då vi annars riskerar att bli uttorkade och hängiga. Eftersom det är lätt att få vätskebrist är det viktigt att man försöker dricka vatten flera gånger om dagen och en god riktlinje är att dricka ungefär 1,5-2,2 liter per dag, beroende på längd och vikt.Att vatten skulle vara en mirakelkälla för att få perfekt hy och hälsa är något av en överdrift, däremot finns det många viktiga skäl att dricka vatten. Dels kommer du känna dig friskare och dels kommer din matsmältning att bli bättre. Samtidigt finns det många myter som inte riktigt stämmer med den vetenskapliga forskningen kring vatten. Några av dessa ska vi titta närmare på nedan.

Ger vatten bättre hy?

Generellt kan man säga att vatten inte är en magisk trollformel för att få bättre hy. Däremot är det så att vatten kan hjälpa kroppen att få bort slaggprodukter som i längden kan påverka kroppens in- och utsida. Dessutom funkar kroppen bättre när vi får i oss mer vätska, men i dagsläget finns det tyvärr ingen garanti för att hyn kommer bli bättre.

Ska man dricka minst 8 glas vatten om dagen?

Detta är en av de allra vanligaste myterna kring vatten och den stämmer såklart inte. Visst, det är väldigt bra om du kan dricka så mycket vatten, men sanningen är att vi får i oss vatten på många andra sätt, till exempel via grönsaker eller frukt. All vätska behöver med andra ord inte komma ifrån just rent vatten som du dricker.

Ska man dricka även om man inte är törstig?

Även detta är en vanlig myt. Att dricka vatten regelbundet är såklart bra, men du behöver inte tvinga i dig vatten om du inte är törstig. Kroppen säger till när den behöver vätska, dock är det lätt att missta törst för hunger, vilket man ska akta sig för. Om du känner dig hungrig, trots att du inte borde vara det – testa att dricka ett glas vatten.