Home HälsaViktigt att hålla huvudet klart
Viktigt att hålla huvudet klart

Viktigt att hålla huvudet klart

Att fylla på med vätska är viktigt för våra kroppar och alla har nog klart för sig att vatten är något som är riktigt bra för våra kroppar. Vi behöver ständigt tillföra vatten för att våra kroppar ska fungera. Även fast man inte känner sig törstig så är det viktigt att fylla på reserverna.

Det är viktigt att hålla huvudet klart i många lägen och om man är uttorkad så kan det vara svårt att koncentrera sig. Vår hjärna är en komplicerad skapelse och den består av mer än 85% vatten, därför så kan det vara svårt att fokusera på olika saker om man börjar bli uttorkad. Det är fördel att kunna koncentrera vid exempelvis spel av olika slag. Har man inte rätt vätskebalans så kan man få huvudvärk och man får mycket sämre koncentrationsförmåga. Även korttidsminnet kan försämras vilket kan få förödande konsekvenser.

Det är viktigt att kontinuerligt förse kroppen med vätska, vatten är det allra bästa. Resterande kropp är också i behov av vätska, blodet bland annat består av 95% av vatten och är man uttorkad så kan blodtrycket förändras då de mekanismer i kroppen inte kan reglera trycket rätt vid uttorkning. Även vår hud består av vatten och om vi inte fyller på med vätska så kan kroppen börjar kännas torr och den avdunstar inte vätskan i form av svett.

Att få i sig mer vatten gör att kroppen ger sig ifrån viss fuktighet som gör att huden inte torkar ut. Vårt skelett är också i behov av vatten då leder rör sig mycket smidigare och smörjer upp dessa, med för lite vatten i kroppen spå kan förslitningsskador komma som följd av detta. Våra njurar är också i behov av vatten och den funktionen att rena vår kropp från avfallsprodukter som inte är bra för oss. Dessa produkter löses upp i vatten och avgår den naturliga vägen. Vi behöver även vätska för att andas, det sägs att vi avger mellan en halv och en liter vatten bara genom att vi andas.

Det finns ingen rekommendation om hur många liter vatten man ska dricka per dag utan det kan vara väldigt individuellt. Huvudsaken är att vi dricker vatten och tillför den vätskan som kroppen så gärna vill ha under en dag. Får man som vana att tillföra vatten till kroppen så kommer den att må mycket bättre.