Home HälsaTandhälsa en viktig del av livet
Tandhälsa en viktig del av livet

Tandhälsa en viktig del av livet

Att borsta tänderna två gånger om dagen är något av det första du lär dig i livet. När du frekvent får träffa tandläkaren varje år gör du ditt yttersta för att ta hand om dina tänder.

Du vill definitivt inte höra att det finns hål som behöver lagas. Men genom åren tänker du inte mycket mer på din tandhälsa än när det faktiskt börjar göra ont.

Din mun och tandhälsa

Det finns flera böcker idag som skriver om förhållandet mellan de vanligaste sjukdomar som finns och hur detta kan relatera till vår munhälsa. När du tuggar din mat är det inte bara tänderna som spelar roll utan både din mun och tandhälsa också. Utöver det hjälper munnen även till med smaksinnet. Läs mer här.

Tandhälsa och kost

Att tänka på vad du äter för att få en god tandhälsa har du säkerligen hört en del om. Socker brukar vara den största boven och har du redan ett hål vet du hur ont det gör när du tuggar på en godisbit.

Bakterier omvandlar sockret till syra när vi äter sötma och även dricker söta drycker. Frätskador kan uppkomma och syran som tänderna utsätts för gör att du kan få hål i tänderna.