Mineralvatten är vatten som innehåller mineraler, ofta är det även kolsyrat. Mineralvatten är i dagligt tal också ett uttryck för kolsyrat vatten generellt, oavsett det innehåller mineraler, kommer från naturliga källor, eller helt enkelt bara är vanligt vatten med bubblor i. Synonymer till mineralvatten är Club Soda, vichyvatten och sodavatten.

Man blev intresserad av framställningen av kolsyrat vatten så tidigt som på 1700-talet, då experimenten påbörjades. Under 1800-talet lyckades en ungrare vid namn Ányos Jedlik med hela konceptet och mineralvattnet han producerade blev genast en hit och spreds genom Europa. Det bubbelvatten vi dricker idag bygger på samma koncept som det Jedlik skapade. Det var dock en svensk, Torbern Bergman, som redan på 1700-talet var allra först med att framställa kolsyra på konstgjord väg.

Med en sodastreamer kan man idag själv göra sitt goda bubbelvatten. Genom att införskaffa en kolsyremaskin som Sodastream eller Wassermaxx slipper man släpa tunga flaskor kolsyrat vatten från affären stup i kvarten – och tillbaka som tomflaskor. En kolsyremaskin behöver inte vara så fasligt dyr, priset ligger idag på mellan 600-2000 kronor, mestadels beroende på design.

Sodastream var först i världen med att tillverka kolsyremaskiner för hemmabruk, och är än idag ledande på marknaden. De har dock fått stor konkurrens av Agas Wassermaxx som hela tiden ligger hack i häl. Sodastream är samma sak som Tysklands Sodaclub, det var från början två olika märken, men 1998 slog de sig samman och bildade ett enat företag, dock kan namnet variera från land till land.

Både Wassermaxx och Sodastream framställer kolsyrepatroner. Wassemaxx gaspatron går under företagsnamnet Aga medan Sodastreams storsäljare heter Alcojet och Alco2jet. Båda dessa gaspatroner rymmer 425 gram kolsyra, vilket räcker för att kolsyra ca 50 liter kolsyrat mineralvatten i en vanlig kolsyremaskin. De har även likadana gängor som gör att de fungerar i både sin egen och konkurrentens maskiner. Man kan alltså använda en gaspatron från Wassermaxx till en Sodastream-maskin och vice versa. En kolsyremaskin tar upp lite plats i köket och är lätt att hantera. Behöver ingen ström.  Det kolsyrade mineralvattnet kan smaksättas med bordsvattenaromer precis precis som Loka och Ramlösa gör med sina mineralvatten på flaska.

Både AGA och SodaStream har bordsvattenaromer men det största sortimentet har Aromhuset. Finns ibland där man byter kolsyreflaskan eller för leverans direkt hem i brevlådan från allt-fraktfritt.com. Genom att man med kolsyremaskin själv kan bestämma hur mycket kolsyra man vill ha och därefter hur mycket smak man vill ha får man en godare produkt som inte kan köpas färdig på flaska. Speciellt den som gillar mycket kolsyra har en fördel här, hårt kolsyrade mineralvatten går inte att köpa över huvud taget. SodaStream Design är den maskin som kan få i mer kolsyra i mineralvattnet än någon annan kolsyremasin.

Vattentransporterna idag bidrar till enorma mängder utsläpp av miljögiftiga avgaser. Mängder av lastbilar kör jorden runt, fullastade med mineralvatten och läsk och avfallet efter alla flaskor och burkar är en stor börda för moder jord. Kapsylerna från flaskor och andra plastdelar – t.ex. plasten som håller ihop en 6-pack mineralvattenburkar – hamnar ofta i havet, naturen eller på tippen. Där äter fåglar plasten och dör under svåra plågor när matsmältningssystemet förstörs, detta är ett jätteproblem som sällan kommer fram i ljuset. http://www.hsr.se/sa/node.asp?node=805

Genom att kolsyra sitt eget kranvatten bidrar man ej till denna miljöförstöring, samtidigt som man kan fortsätta att dricka sina älskade bubblor.

Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel och få länder i världen har så hög kvalitet på kranvatten som vi, det är en lyx vi bör ta vara på. I många tester har vårt kranvatten visat sig vara bättre än många typer av flaskvatten, och ändå köper vi flaskvatten som är 1000 gånger dyrare än det som finns i våra kranar.

För att tillvarata detta fantastiska vatten bör man alltså kolsyra det istället för att köpa dyrt, många gånger sämre, mineralvatten på flaska. Genom att skaffa sig en sodastreamer i hemmet har man tillgång till färskt kolsyrat vatten när man vill. Det är viktigt att vi får i oss tillräckligt med vatten varje dag, utan vatten – inget liv. Att mineralvatten, eller annat kolsyrat bordsvatten, skulle ha negativ effekt på tänderna har dementerats genom vetenskapliga undersökningar.