Home VattenVarför vatten är så bra på att rengöra
Varför vatten är så bra på att rengöra

Varför vatten är så bra på att rengöra

Vatten är grunden för livet på jorden och har många fantastiska egenskaper vi drar nytta av. En av dessa egenskaper är vattens förmåga att rengöra saker och ting. Men vad är det med vatten som ger det denna egenskap? Det är något vi tänkte förklara närmare i denna artikel.

I grunden är vattens förmåga att rengöra kopplat till det faktum att det är ett lösningsmedel. Och ett lösningsmedel är i regel en vätska som bland annat kan lösa upp ett fast ämne. Vattens förmåga i detta avseende är så bra att det ofta kallas för det universella lösningsmedlet.

Men ska man gå ännu djupare in på frågan om varför är det dags att gå in på lite kemi och ned på molekyl- och atomnivå. Vattenmolekylen består av en syreatom och två väteatomer. Den är också polariserad, vilket betyder att den är positivt laddad i ena änden och negativt laddad i den andra. Vatten är speciellt bra på att lösa andra polariserade ämnen.

Men det finns också så kallade hydrofobiska ämnen. Detta är ämnen som inte löses upp i vatten. Oljor är ett perfekt exempel och något som kan vara nästan omöjligt att rengöra med bara vatten. Men det är något vi då kan fixas med tvål. Och då tvål både är hydrofobiskt och hydrofillisk kan den fånga upp oljan men också lätt sköljas bort när vatten spolas över blandningen. Flytande tvål och fast tvål har båda denna egenskap, även om den förstnämnda är ett vanligare alternativ idag.

Så det inte vatten kan hantera på egen hand kan vi ofta rengöra med kombinationen av vatten och tvål. Vilket är varför detta har blivit en sådan naturlig del av vårt samhälle. Rengöring är en väldigt viktig del av bland annat sätt att förhindra spridning av sjukdomar. Att stanna upp och vara tacksam för lättillgängligheten många av oss har av vatten och tvål är inget vi borde glömma.