Home HälsaTips och råd om vätskeersättning
Tips och råd om vätskeersättning

Tips och råd om vätskeersättning

Vätskeersättning är nog något de flesta känner till, men alla säkert inte använt. Här tittar vi lite närmare på detta ämne och när det kan vara en bra idé att ta vätskeersättning.

I grund och botten är vätskeersättning en kombination av vatten, salt och socker. Men när man köper dem har de ofta smaksatts på ett eller annat sätt. Anledningen till varför det innehåller socker är för att cellerna som tar upp saltet från tarmen transporterar detta tillsammans med glukos (socker). Utan sockar tas helt enkelt inte saltet upp.

Man kan ganska enkelt blanda sin egen vätskeersättning hemma, men ska man ge vätskeersättning till barn ska man alltid köpa en i butik och följa anvisningarna noga för att inte riskera överdosering av salt.

Att ge vätskeersättning till barn gör man ofta om de kräks mycket eller har kraftig diarré. Innehållet i vätskeersättningen hjälper då till att huvudsakligen återställa vätskebalansen i kroppen, men även för att balansera pH-värdet som också kan rubbas av de ovanstående tillstånden.

De kan även användas av vuxna för samma problem och kan därför vara bra vid problem som magsjuka, men vuxna använder även vätskeersättning i stor utsträckning på grund av hetta. Under sommaren 2018 sålde vätskeersättningen i apotek slut nästan dubbelt så snabbt som året innan på grund av hettan. Och då vätskeersättning räknas som ett kosttillskott och inte en form av medicin finns det inte samma krav på leverantörerna av produkten att se till att fylla på återförsäljarnas förråd.

Vid stark hetta är det också klokt att undvika alkohol då detta också rubbar vätskebalansen och därför skyndar på processen. Men då det samtidigt påverkar de mentala fakulteterna blir man inte lika medveten om att kroppen börjar påverkas allt med av uttorkningen.