Home HälsaGravid och vatten
Gravid och vatten

Gravid och vatten

Vatten i olika former är en essentiell del av graviditeten. Har du någonsin funderat över hur många olika roller vatten har under de nästkommande nio månaderna?

Fostervatten

Ditt foster ligger i en magen och skyddas av fostervattnet. Det består till 98 % av vatten i början av graviditeten. Om du börjar läka fostervatten tidigt i graviditeten behöver du kontakta din vårdcentral och bli undersökt. Närmare förlossningen är det vanligt att fostervatten sipprar ut när du är i rörelse. Många kvinnor tror att läckande fostervatten är urin, att de inte klarar av att hålla tätt, men för det mesta är det fostervattnet som är på väg. Vattnet byts ut var tredje timme, en anledning varför du behöver gå på toaletten så ofta under graviditeten.

Binder vätska

En gravid kropp binder vätska lättare än en vanlig kropp. Du samlar på dig vattenvikt och efter förlossningen brukar du kissa ut det mesta på bara några dagar. Du kan faktiskt undvika att binda lika mycket vätska genom att minska intaget av salt och kolhydrater. Salt vet vi alla binder vätska i kroppen men även kolhydrater påverkar vätskebalansen. Så var försiktig med saltet och kolhydraterna och du slipper den jobbiga vattenvikten. Använd gärna kosttillskott för att säkra att du och barnet får alla vitaminer och mineraler som du behöver.

Muntorrhet

En del gravida behöver dricka väldigt mycket vatten för att munnen hela tiden känns torr vilket blir en ond cirkel. Eftersom du dricker mer vatten behöver inte munnen producera lika mycket saliv vilket fortsätter ge muntorrhet. Istället är det bättra att använda tuggummi och sugtabletter som ökar salivproduktionen. Många gravid drabbas av torr mun och förändringar i salivproduktion och konsistens, vilket medför att det är lättare att få hål i tänderna.